Här hittar ni min pp!
//Linus
onsdag 27 april 2011
Uppgift 3
Nordens resurser
Uppgift 3 - de nordiska ländernas markanvändning
Nu har vi tittat på hur de naturliga krafterna har förändrat vårt landskap i Sverige. Nu är det dags att titta på de övriga nordiska länderna. Vilka naturliga förutsättningar har de olika länderna? Genom att använda en kartbok kan vi få information om hur de nordiska ländernas jordmån ser ut plus annan fakta. Genom att titta på länderna via Google Earth kan vi skaffa oss en väldigt bra bild av detta. Det vi undersöker kan vara olika nyanser av grön färg vilket står för t.ex. odling eller skogsmark. Vi kan även titta på hur högt över havet olika platser i landet ligger och hur man utnyttjar det eller hur väder och vind påverkar landet.
Uppgift:
a) Använd olika typer av geografiskt material för att titta på hur de nordiska länderna använder sina naturresurser. En bra inledning kan vara att ta reda på hur de nordiska ländernas jordmån ser ut. Använd både kartboken och Google Earth för att ta reda på hur markanvändningen ser ut.Titta även på om man har andra geologiska tillgångar som metaller och mineraler samt hur väder och vind påverkar landet. Om det exempelvis är starka vindar med regn som drar in över landet så kommer det ju att resultera i massor av nederbörd.
b) Nedan finns även statistik hämtad från landguiden om de nordiska ländernas huvudsakliga näringar och exportvaror. Dra slutsatser om varför det ser ut på detta vis.
Statistik hämtad från landguiden.se (se nedan)
|
Google Chrome
Här kommer en snabblänk till Google Chrome. Jag rekommenderar starkt att ni använder er av denna webläsare från och med nu för att inte mer tid ska gå bort för er genom att skolans kära datorer/nätverk/kommun/vet-inte-vad-det-är-som-inte-vill-fungera! inte vill fungera ihop med G-mail/Google Docs!
1. Tryck på den inbäddade länken ovan
2. Hämta och installera Google Chrome. Tryck på "run"-rutan när den dyker upp.
3. Tryck på "Google" som förval som websök när den rutan dykter upp
4. Google Chrome fönstret dyker upp automatiskt!
5. Om något av ovanstående inte fungerar så ber ni en bön till web-gudarna och försöker igen. Alternativt så förföljer ni Johan eller Camilla en stund! Eller startar om datorskrället...
Denna procedur kommer ni att behöva genomföra varje gång ni loggar in på er användare men det tar endast någon minut och löser FÖRHOPPNINGSVIS många av era problem.
//Linus
1. Tryck på den inbäddade länken ovan
2. Hämta och installera Google Chrome. Tryck på "run"-rutan när den dyker upp.
3. Tryck på "Google" som förval som websök när den rutan dykter upp
4. Google Chrome fönstret dyker upp automatiskt!
5. Om något av ovanstående inte fungerar så ber ni en bön till web-gudarna och försöker igen. Alternativt så förföljer ni Johan eller Camilla en stund! Eller startar om datorskrället...
Denna procedur kommer ni att behöva genomföra varje gång ni loggar in på er användare men det tar endast någon minut och löser FÖRHOPPNINGSVIS många av era problem.
//Linus
onsdag 13 april 2011
Uppgift 2
Nordens resurser
2) Uppgift 2 - varför ser vårt landskap ut som det gör?
När vår senaste istid avslutades för ungefär 10.000 år sedan formades det landskap vi har idag, och sedan dess har väldigt lite skett på naturlig väg. Idag ska vi undersöka vilka spår inlandsisen lämnade i vårt landskap.
Material:
Länk till SGU
Instruktioner: Använd informationen som finns på denna länk. Här beskrivs ganska ingående med text och bilder hur Sveriges landskap har formats efter den senaste nedisningen. Er uppgift idag är att med egna ord beskriva hur varje färg på jordartskartan har bildats. Jag vill att ni fortsätter skriva i ert arbete som ni började på förra gången och helt enkelt fyller på med mer information om alla färger ni skrev om sist.
Ett tips är att börja med att beskriva morän som är blått och lila på jordmånskartan.
onsdag 6 april 2011
Uppdateringar i länklistor
Jag har gjort uppdateringar i länklistorna "Samhällskunskap" och "Geografi - människans påverkan" med sidor som handlar om exempelvis befolkningspyramider och annan statistik.
tisdag 5 april 2011
Uppgift 1 - 8 C onsdag 6 april 2011
Nordens resurser
Ni kommer under detta arbetsområde att få flera uppgifter som handlar om hur vi i Norden använder våra naturtillgångar. Arbetet kommer att resultera i en inlämning. När ni skriver så samlar ni allt i ett dokument som ni döper till "Nordens resurser." Börja med att skapa detta dokument. Arbeta gärna i Google Docs för då kan ni dela dokumentet med mig och jag kan ge er respons under arbetets gång. För att arbeta i Google Docs behöver man skapa sig ett G-mailkonto på http://www.gmail.com/.
Uppgift 1) Markanvändning i Sverige idag.
Material för denna uppgift:
-Google Earth.
- Länk till SGU (se nedan)
Instruktioner: Titta på kartan från SGU där olika jordmånstyper beskrivs med olika färger. Beskriv mycket kortfattat, med en eller två meningar, hur markanvändning ser ut idag genom att använda Google Earth. Beskriv hur marken används där man har färgat kartan i rött, blått och lila, grönt, gult och orange.
Länk till SGU:
Uppgift Google Earth
Google Earth
Kommandon:
För att zooma in: dubbelklicka på vänsterknappen.
För att zooma ut: dubbelklicka på högerknappen.
För att stanna när du zoomar in: klicka EN gång på vänsterknappen
För att stanna när du zoomar ut: klicka EN gång på högerknappen
Kom igång:
Bekanta dig med programmet genom att klicka dig fram till Borås. Leta dig fram till Sandared via någon väg som man kör på från Borås och zooma in på vår skola. Ser du bilen som står parkerad utanför expeditionen?
Zooma ut så att du ser motorvägen. Följ motorvägen till Göteborg. Hittar du till Liseberg? Vilka åkattraktioner ser du? Titta på några av bilderna som folk har publicerat genom att klicka på de små fyrkanterna som dyker upp.
Uppgift 1:
Zooma ut så att du ser både Sverige och Danmark på samma gång. Ta reda på genom att zooma in över olika områden i båda länderna varför Sverige och Danmark har olika grön färg. Finns det några områden i Sverige som också har sån grön områden med färg som Danmark har?
Uppgift 2:
Åk till de svenska fjällkedjorna uppe i norr. Hitta en älv som rinner hela vägen ut till havet öster om Sverige. Vart börjar den älven? Varför tror du att den vill rinna från väster till öster och inte från norr till söder?
Uppgift 3:
Åk till Finland och kolla in alla sjöar som Finland har. Finland brukar för övrigt kallas för "tusen sjöars land". Ungefär hur stor del av Finlands yta utgörs av sjöar? Varför har det blivit så tror du? Åt vilket håll rinner älvarna i Finland?
Uppgift 4:
Välj ett favoritland som du ska undersöka närmre!
- Hur stor del av landet är stad, alltså bebyggelse som sitter ihop, och hur stor del av landet är odlad mark, alltså åkrar?
-Vad använder man övrig mark till?
- Finns det några särskilda byggnader eller platser i landet som gör att man känner igen det "uppifrån" och som var särskilt intressanta att titta på?
-Utifrån denna fakta som du har tagit reda på, tror du att landet är rikt eller fattigt? Motivera ditt svar!
Uppgift 5:
Nu ska du på egen hand försöka hitta spår efter en naturkatastrof!
- Beskriv det du hittar mycket noggrant.
- Varför tror du att det ser ut som det gör efter katastrofen?
- Hur tror du att det såg ut innan katastrofen?
- Hur kom det sig att just denna naturkatastrofen inträffade just här?
måndag 4 april 2011
Religionsglasögonen - tips
Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret
Eleven skall– kunna reflektera över och formulera sig i för henne eller honom viktiga livsfrågor,
– kunna föra etiska resonemang och se konsekvenser av olika ställningstaganden,
– ha kunskaper om kristendomens påverkan på det svenska samhället, dess grundläggande värderingar, traditioner, konst och litteratur,
– ha kunskap om symboler, riter, centrala berättelser och trosuppfattningar i några världsreligioner samt om grundtankar och uttrycksformer i några andra livsåskådningar,
– ha kunskaper om hur estetiska uttryck som konst, musik och dans gestaltas i olika religiösa sammanhang.
Bedömning i ämnet religionskunskap
Bedömningens inriktning
Elevens reflektioner angående frågor om rätt och orätt, rättvisa och relationer samt frågor kring livets ursprung, mål och mening, synen på människa och samhälle samt frågor om gudstro och gudsuppfattning skall ligga till grund för bedömningen av hans eller hennes kunskaper i ämnet.Bedömningen skall också gälla elevens förståelse av vad religion innebär och vilka uttryck den tar sig. Elevens förståelse av sambanden mellan religionens olika dimensioner skall också beaktas. Ytterligare en bedömningsgrund är elevens kunskap om religionens funktion i samhället och religionen som en del av kulturen. Elevens kunskaper om hur några världsreligioner gestaltas samt hur den kristna traditionen präglat vår kultur skall också bedömas. Dessutom skall bedömningen gälla kunskaper om andra religioner. Härvid skall särskilt förmågan att uppfatta och förstå grundläggande likheter och skillnader mellan olika religiösa traditioner beaktas.
Kriterier för betyget Väl godkänt
Eleven formulerar tankar i för honom eller henne viktiga livsfrågor och känner till andra synsätt än sitt eget.Eleven upptäcker och bearbetar etiska frågor och problem. Undersök vilka frågor om rätt och fel alltså om hur det "borde vara" som debatteras i ert land.
Eleven reflekterar över symboler, riter, centrala berättelser och trosuppfattningar i kristendomen och några andra världsreligioner. Vilka religiösa traditioner finns i ert land?
Eleven urskiljer såväl likheter som skillnader mellan olika religiösa traditioner. Finns det olika trosuppfattningar i ert land? Blir det konflikter mellan dem? Varför isf?
Kriterier för betyget Mycket väl godkänt
Eleven jämför sina egna ståndpunkter i livsfrågor och etik med tankar och handlingar i olika religioner och livsåskådningar. Du kan lägger in din egen värdering i frågan och jämföra med hur det ser ut i ditt land. Akta er dock för att ägna för stor del åt vad ni själva tycker, låt det komma in som en svag fläkt i bakgrunden...Eleven knyter samman religiös tro och tradition med företeelser som musik, litteratur och socialt liv samt ger exempel på hur tro och tradition har påverkat och påverkar människor och samhällsliv. Att man klarar av att koppla ihop VAD det är i religionen (och/eller kulturen) som faktiskt påverkar människors sätt att leva och tänka. Denna punkt bör ni lägga stor tonvikt på.
Eleven använder sina kunskaper för att reflektera över hur tro och värderingar förändras såväl för den enskilda människan som i samhället. Har har människors sätt att leva förändrats pga religion? Har sättet att utöva religionen förändrats i ert land?
Eleven formulerar frågor inom området tro och livsåskådning, söker svar och gestaltar på ett insiktsfullt sätt sina kunskaper.
- Utgå gärna från landguiden. Där hittar ni konkret information om vilka religioner som utövas och i vilka områden osv. Ni kan även använda FN-s sida om mänskliga rättigheter http://www.manskligarattigheter.gov.se/extra/pod/?module_instance=3 och där söka i dokumenten efter religionsfrihet t.ex.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)