måndag 28 februari 2011

SO uppgift

Projekt So för år 9 under våren 2011

Vi kommer att arbeta med ett projekt som kommer att sträcka sig över alla de fyra SO-ämnena. Du kommer att kunna visa vad du kan i varje enskilt ämne under våren. Varje ämne kommer att få ett utrymme på 2 – 3 veckor.

För varje period om 2 – 3 veckor kommer du att få instruktioner om vad du skall arbeta med och hur arbetet kommer att vara upplagt. Förutom eget arbete kommer vi att ha en del genomgångar och se en del film samt diskutera vissa frågor i helklass. Du kan välja att jobba med ett ämne i taget och lämna in uppgiften efter varje period eller också kan du göra ett lite längre och större arbete och lämna in i slutet av terminen. Båda arbetssätten är helt okej och det ena är inte bättre än det andra!

Uppgiften går ut på att du skall arbeta med ett område någonstans i världen som du skall granska ur olika synvinklar. Exempel på område skulle kunna ett enskilt land eller en region som Mellanöstern. Du ska både ta reda på hur området ser ut geografiskt (natur, klimat, befolkning m m), vilken historia det har, hur samhället ser ut och fungerar samt vilken religiös inriktning som finns.



Geografiglasögonen

Vilka geologiska förutsättningar finns i området? Hur har de bildats?
Vad är det för berggrund och jordmån?
Vilka råvaror och naturtillgångar har ditt område tillgång till? Hur har man utnyttjat de resurser som finns?
Vad har området för klimat? Hur påverkar det områdets förutsättningar? Hittar du någon klimatograf som kan ge dig den här informationen?

Vilka är områdets viktigaste produktionsnäringar?
Vilka är de viktigaste exportprodukterna? Vad behöver området importera?
Hur ser områdets energibehov ut? Producerar man själv och i så fall vad eller behöver man importera energi?

Hur ser landets / områdets befolkningspyramid ut?
Är området urbaniserat eller agrart?
Hur ser migrationsströmmarna ut? (emigration / immigration / annan förflyttning)

Ta reda på hur HDI (Human Development Index)ser ut för ditt område!
Hur ligger ditt område till i statistiken utifrån olika källor? Högt eller lågt? Varför?
Ett land kan ha jättehög BNP men ändå ligga relativt lågt på HDI-skalan. Hur är det möjligt?



onsdag 23 februari 2011

Filmanalys 9 D "Children of men"

Mall för filmanalys
Allting består av delar och så även en film. För att analysera en film gäller det att dela upp filmen i dess olika beståndsdelar. De olika delarna studeras och undersöks närmare var för sig men det är också viktigt att undersöka hur de olika delarna relaterar till varandra och hur de hör ihop. För att komma igång följer nedan i del A en instruktionen för hur man kan undersöka vilka delar filmen är uppbyggd av. Del B är en instruktion för hur en skriftlig filmanalys kan se se ut.

A- Innan du skriver själv analysen
Fundera över vilka tänkbara delar det finns att undersöka, nedan finns några exempel att fundera över. Gör gärna en tankekarta eller anteckningar i punktform.
Händelseförlopp i filmen
Finns det starka scener eller händelser i filmen? Viktigaste scener/händelser i filmen?
Vem eller vilka är huvudpersoner och vilka bipersoner finns i filmen. Vilka egenskaper, bakgrunder, relationer, utveckling betydelse i filmen etc.).
Vem och vad är det som driver handlingen framåt i filmen?
Ta fram och beskriv filmens vändpunkt/er?
I vilken miljö/miljöer utspelas filmen och vilken är dess betydelse i filmen?
Hur gestaltas filmen i tid? Sker allt i nutid eller växlar tidsperspektivet? Vilken roll
spelar tiden i filmen?
Hur är filmen tekniskt gjord och vilken betydelse har det som t.ex. ljus, ljud, musik,
kameravinklar?
Frågor och funderingar som filmen väcker. Budskap? Hur uttrycks budskapet i filmen?
När och var gjordes filmen? Kan det ha någon betydelse för innehållet i filmen?

Denna film är en dystopi, alltså en framtidsvision som är "värsta tänkbara scenario". Ge exempel på hur detta gestaltas i filmen.


Tyckte du att filmen slutar på rätt sätt? Om inte, hur skulle du vilja att den slutade?

 
B- Skriv din analys
Dags att börja med den skriftliga inlämningsuppgiften. Skriv nu en text om film som du har valt att analysera. Börja med en kort inledning och presentation av filmen samt skriv ett kort referat av filmens handling. Utgå sedan från det du fått fram i din genomgång av filmen. Fokusera på de delar och relationer som du anser är betydelsefulla och skriv din analys av filmen (du behöver alltså inte ha med alla delar i din analys). Arbeta också för att få de olika delarna av din analys att hänga ihop.

Hämtat från www.mcenter.se/filmforum

tisdag 15 februari 2011

Provresultat 8C

Halloj!
Era provresultat har skickats till  er på skolmailen. Ni loggar in där via denna länk:

https://webgw.boras.se/gw/webacc

Jag har bedömt era prov efter tre punkter:


- Uppfatta likheter och skillnader 
- Se samband 
- Se helhet 

Ni har alltså fått tre olika betyg på provet. Jag gör inte en sammantagen bedömning av provet utan tar hänsyn till alla de olika delarna av varje ämnesområde sen inför betyget för hela vårterminen. 

Hör av er till mig på facebook eller min privata mail lina.svensdotter.scf@gmail.com OM ni inte kommer åt er skolmail och vill ha resultatet skickat till en privat mail. 

// Linus 

onsdag 2 februari 2011

Betygskriterier Geografi VG och MVG

Kriterier för betyget Väl godkänt

Eleven känner väl till världskartans huvuddrag och hur världsbilden har utvecklats, har goda namnkunskaper och drar slutsatser om avstånd och lägesrelationer.
Eleven arbetar med specialkartor över natur och samhällen, jämför förhållanden, finner samband och drar slutsatser om människors levnadsvillkor i olika områden.
Eleven förklarar hur människor lever och arbetar i skilda miljöer, utifrån såväl naturförhållanden och resurstillgångar som samhälleliga förhållanden.
Eleven beskriver olika klimattyper samt olika händelseförlopp som bygger upp och bryter ner naturlandskapet.
Eleven ser växelspelet mellan mark, vatten och klimat vad gäller vegetation och odlingsmöjligheter och förklarar hur människans handlingar påverkar landskapets utseende.
Eleven beskriver och förklarar hur jordens resurser ger förutsättningar för olika näringar och visar med exempel hur industrialisering, kommunikation och handel påverkar landskap och levnadsvillkor i olika områden och länkar samman platser och regioner.
Eleven identifierar samband mellan befolkningstillväxt, urbanisering och användning av naturresurser samt reflekterar över konsekvenser av användning av alternativa resurser.
Eleven gör egna observationer och mätningar, använder centrala geografiska begrepp och sammanställer och presenterar egna studier med hjälp av geografiskt material.

Kriterier för betyget Mycket väl godkänt

Eleven jämför förutsättningar, ser samband och förklarar skillnader mellan olika platser eller områden vad avser överlevnad och miljöpåverkan.
Eleven studerar med hjälp av geografiska teorier och metoder lokala förhållanden i ett globalt perspektiv eller omvänt, och använder därvid sina kunskaper i nya sammanhang, definierar problem och drar slutsatser.
Eleven deltar och argumenterar i diskussioner om villkor för människors materiella liv, överlevnad och miljöansvar med stöd av geografiska kunskaper och ett geografiskt tänkande.

tisdag 1 februari 2011