onsdag 23 februari 2011

Filmanalys 9 D "Children of men"

Mall för filmanalys
Allting består av delar och så även en film. För att analysera en film gäller det att dela upp filmen i dess olika beståndsdelar. De olika delarna studeras och undersöks närmare var för sig men det är också viktigt att undersöka hur de olika delarna relaterar till varandra och hur de hör ihop. För att komma igång följer nedan i del A en instruktionen för hur man kan undersöka vilka delar filmen är uppbyggd av. Del B är en instruktion för hur en skriftlig filmanalys kan se se ut.

A- Innan du skriver själv analysen
Fundera över vilka tänkbara delar det finns att undersöka, nedan finns några exempel att fundera över. Gör gärna en tankekarta eller anteckningar i punktform.
Händelseförlopp i filmen
Finns det starka scener eller händelser i filmen? Viktigaste scener/händelser i filmen?
Vem eller vilka är huvudpersoner och vilka bipersoner finns i filmen. Vilka egenskaper, bakgrunder, relationer, utveckling betydelse i filmen etc.).
Vem och vad är det som driver handlingen framåt i filmen?
Ta fram och beskriv filmens vändpunkt/er?
I vilken miljö/miljöer utspelas filmen och vilken är dess betydelse i filmen?
Hur gestaltas filmen i tid? Sker allt i nutid eller växlar tidsperspektivet? Vilken roll
spelar tiden i filmen?
Hur är filmen tekniskt gjord och vilken betydelse har det som t.ex. ljus, ljud, musik,
kameravinklar?
Frågor och funderingar som filmen väcker. Budskap? Hur uttrycks budskapet i filmen?
När och var gjordes filmen? Kan det ha någon betydelse för innehållet i filmen?

Denna film är en dystopi, alltså en framtidsvision som är "värsta tänkbara scenario". Ge exempel på hur detta gestaltas i filmen.


Tyckte du att filmen slutar på rätt sätt? Om inte, hur skulle du vilja att den slutade?

 
B- Skriv din analys
Dags att börja med den skriftliga inlämningsuppgiften. Skriv nu en text om film som du har valt att analysera. Börja med en kort inledning och presentation av filmen samt skriv ett kort referat av filmens handling. Utgå sedan från det du fått fram i din genomgång av filmen. Fokusera på de delar och relationer som du anser är betydelsefulla och skriv din analys av filmen (du behöver alltså inte ha med alla delar i din analys). Arbeta också för att få de olika delarna av din analys att hänga ihop.

Hämtat från www.mcenter.se/filmforum