torsdag 21 januari 2016

Bedömningsuppgift Revolution revolt och rekonstruktion

Hej kära elever!

Som första bedömningsuppgift under detta arbetsområde ska ni visa på begreppskunskap, sambandstänk och analysförmåga. Ni visar dessa förmågor genom att berätta om ett land genom att använda viktiga begrepp och relevanta källor. 


När skriver jag? 
Två lektionstillfällen 21/1 och 25/1

Var skriver jag? - Google Drive dela med hejmagisterlinus@gmail.com

Hur skriver jag? 
Steg1. Utgå från Gapminder. Välj ett land och spela upp det landet kurva. Ta en pint screen och infoga i ditt dokument. Utgå nu från denna kurva under  hela arbetet.
Steg 2. Undersök varför landets kurva ser ut som det gör. Berätta om varför. Använd så många begrepp som möjligt ur listan nedanför i din berättelse. Du får gärna använda fler begrepp men du behöver visa att du förstår de begrepp jag har listat. Använd gärna ett eller flera länder att jämföra med. Ett hett tips är att jämföra med Sverige. Infoga gärna print screens från de källor du använder för att förtydliga det du vill berätta. 


Bra källor: 

Världskoll 
Globalis 

Begrepp: 

Life expencancy - förväntad livslängd. Så många år man förväntas leva när man föds. Ett mått på hur bra hälsa man har i landet.
Child survival, barnadödlighet - ett mått på om barn överlever sin femte födelsedag.
BNP - ett mått på hur mycket pengar som finns i omlopp i landet. Man mäter ungefär hur mycket pengar man har att röra sig med under ett år. Ju högre BNP desto bättre har man det enkelt förklarat.
Industrialisering - när man tillverkar saker i fabriker och inte för hand.
Industrialiserade länder - länder som har blivit industrialiserade och har god hälsa, hög utbildning, bra bostäder mm.
Utvecklingsländer - ett land som ännu inte har genomgått industrialisering. Här tillverkas ofta saker för hand och man behöver leva av de tillgångar som finns nära som ex. eget jordbruk och fiske. Här är ofta hälsan sämre, det är inte så bra utbildning, dålig samhällsorganisation. Man skaffar ofta många barn eftersom många inte överlever till vuxen ålder.
Urbanisering - när människor flyttar till städer från landsbygden hör ofta samman med industrialisering
Befolkningsökning - när befolkningen ökar, ibland sker det explosionsartat vilket får stora konsekvenser.
Emigrering - när man flyttar för gott till ett annat land. Ett annat ord för detta är utvandring. Skedde ex. från Sverige till Amerika i slutet av 1800-talet.