torsdag 24 mars 2016

Påskutmaning 7 E och 7A!

Hej kära elever!
Idag är det skärtorsdag och det firar vi till minne av att Jesus sägs ha intagit den sista måltiden tillsammans med sina lärljungar och därmed instiftat nattvarden. Detta är en av anledningarna till att vi firar påsk idag. Men varför har vi så mycket ägg, kycklingar, påskkärringar som åker till Blåkulla och godis runt påsk, vad har det med påskens ursprungliga idé att göra? Nu ska ni få en liten utmaning som har både med påsken, våren och även demokrati att göra.

Vissa av utmaningarna kan ni göra i klassrummet, andra behöver ni gå ut för att lösa. Ni behöver någon med en mobil som kan fota och skicka bilder och svaren till mig.

Uppgifter:

Vi startar lite mjukt med att ni ska leta upp ett vårtecken. Påsken infaller alltid på våren och många traditioner förknippas traditionellt sett med vårens intåg och vinterns försvinnande. Ta ett foto på ett vårtecken och skicka till mig - använd er kreativitet!

Hitta någon som vet vad som styr när påsken infaller.

Hitta någon som kan namnen på alla dagar i "stilla veckan" utan att fuska.

Hitta någon som vet vad som hände enligt de Bibliska berättelserna både på skärtorsdagen, långfredagen och påskdagen.

Hitta någon som kan berätta om hur det var förr i tiden när man inte fick arbeta, skratta eller leka under långfredagen.

Hitta någon som vet varför just ägg är en symbol för påsken.

Hitta någon som ska klä ut sig till påskkärring i helgen.

Avslutningsvis vill jag att ni ska fota av en gestaltning av det demokratiska uttrycket i att vi idag har rätt att tolka påskens budskap på vårt eget sätt. Fota och skicka till mig. När ni är klara får ni de här!