måndag 17 januari 2011

Uppgift 3

Nordens resurser

Uppgift 3 - de nordiska ländernas markanvändning

Nu har vi tittat på hur de naturliga krafterna har förändrat vårt landskap i Sverige. Nu är det dags att titta på de övriga nordiska länderna. Vilka naturliga förutsättningar har de olika länderna? Genom att använda en kartbok kan vi få information om hur de nordiska ländernas jordmån ser ut plus annan fakta. Genom att titta på länderna via Google Earth kan vi skaffa oss en väldigt bra bild av detta. Det vi undersöker kan vara olika nyanser av grön färg vilket står för t.ex. odling eller skogsmark. Vi kan även titta på hur högt över havet olika platser i landet ligger och hur man utnyttjar det.

Uppgift:
Använd olika typer av geografiskt material för att titta på hur de nordiska länderna använder sina naturresurser. En bra inledning kan vara att ta reda på hur de nordiska ländernas jordmån ser ut. Använd både kartboken och Google Earth för att ta reda på hur markanvändningen ser ut.

Nedan finns även statistik hämtad från landguiden om de nordiska ländernas huvudsakliga näringar och exportvaror. Dra slutsatser om varför det ser ut på detta vis.

Statistik hämtad från landguiden.se (se nedan)




Viktiga näringar
Viktigaste exportvaror
Europa
Danmark

privata och offentliga tjänster, livsmedelsindustri, bryggerinäring, svinuppfödning, mejeriproduktion, fiske

maskiner, instrument, jordbruksprodukter, olja, läkemedel, kemiska produkter, möbler, textil- och konfektionsvaror, fisk och skaldjur
Finland

högteknologisk industri (IT, telekom), verkstadsindustri, skogs- och pappersindustri, skogsbruk, järnmalmsbrytning

elektronik- och telekomprodukter
Island

fiske, industri (fiskprodukter), aluminiumproduktion, datateknologi, genteknik

fisk och skaldjur, aluminium
Norge

olje- och naturgasindustri, tjänster, skogsindustri, elektrometallurgisk och elektrokemisk industri, produktion av vattenkraft, aluminiumtillverkning, konstgödsel

olja, naturgas, metaller, maskiner, fisk, kemiska produkter
Sverige

telekom-, pappers-, stål- och läkemedelsindustri

verkstadsprodukter och andra industrivaror, kemiska varor, papper och trä, järn och stål