onsdag 2 maj 2012

Analysera och dra slutsatser - facebook

Den stora kärnfrågan i det arbetsområde vi håller på med är: vad gör facebook egentligen med våra liv? Ni har fått göra den här undersökningen som en del i detta projekt att försöka besvara den frågan.
Er uppgift idag är att analysera och dra slutsatser utefter de resultat ni har fått av er undersökning kombinerat med det ni vet sedan tidigare. Precis som ni gör i NO:n när ni ska skriva en lab-rapport så är det skillnad på att berätta om sitt resultat och att faktiskt analysera det.

Steg 1 är att beskriva resultatet. Presentera era bilder (statistikfigurerna) genom att berätta i text vad de föreställer. Ni berättar helt enkelt VAD ni har kommit fram till i er undersökning. Passa samtidigt på att berätta vad för typ av urvalsgrupp ni har frågat, det vill säga lite grann om hur många ni frågade, hur gamla de var osv. Detta gör man utan att utelämna personerna som deltog i undersökningen. Man berättar alltså inte vilka de var utan bara OM dem.


Steg 2 är att analysera resultatet. Här gäller det att slå sina kloka huvuden ihop och berätta för läsaren VARFÖR resultatet ser ut som det gör och vad för KONSEKVENSER det får. Vad finns det för orsaker till att resultaten av undersökningen blev som de blev? Varför använder människor facebook överhuvudtaget, och på vilket sätt används det?

Här använder ni ALL kunskap ni känner till, det räcker alltså inte bara med att slänga en blick på er statistik och sucka "jag veeeet inte...det står ju inte här!" eller liknande...=) Ni har under ett par veckors tid sett dokumentärer, diskuterat och analyserat hur ni själva och andra använder facebook. Nu är det dags att omsätta allt detta till ett svar på denna analysfråga. //Linus